Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2013. Február 13. 17:03, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Van élet az antarktiszi jégpáncél alatti tóban

Van élet az antarktiszi jégpáncél alatti tóban

Baktériumok tömegét találta a Déli-sark vastag jégpáncélja alatt elterülő Whillans-tóból vett vízmintákban egy amerikai expedíció.

A nyugat-antarktiszi jégpáncél alatt 800 mélyen fekvő tó területe mintegy 60 négyzetkilométernyi. Az amerikai kutatócsoport John Priscu, a Montanai Állami Egyeteme biológusa vezetésével január 28-án fúrta meg a jégpáncélt és vett mintákat a tó vizéből.
A jégalatti Whillans-tó vízmintái milliliterenként körülbelül ezer baktériumot tartalmaznak. A Petri-csészékben a baktériumok "igen jó növekedési rátát mutatnak" - nyilatkozta Priscu a Nature tudományos folyóirat hírportáljának (nature.com).
A Whillans-tó vize csupán mintegy két méter mély, sokkal sekélyebb, mint a szeizmikus felmérések jelezték, ám Priscu elképzelhetőnek tartja, hogy máshol esetleg mélyebb lehet. A szakemberek 30 liternyi vízzel és a tó fenekéből vett nyolc üledékmintával tértek vissza az Egyesült Államokba.
Ezekből a mintákból akarják megállapítani, hogy élnek-e mikroorganizmusok, létezik-e mikrobiális élet ilyen zord körülmények között.
Az Antarktiszon 150 feltérképezett jég alatti tó létezik. A déli nyár során az amerikaiakon kívül még két ország kutatói próbáltak mintát venni az életet jelző mikroorganizmusok után kutatva. A Brit Antarktiszi Kutatóprogram expedíciója, amely az Ellsworth-tóból szeretett volna anyagot gyűjteni, feladta, miután 300 méter mélységbe jutott a három kilométer vastagságú jégpáncélban végzett forró vizes fúrással. A Vosztok-tó vizéből orosz kutatók vettek mintákat.

Címkék: Tudomány-kutatás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket