Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2024. Augusztus 30. 07:50, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Több évre szóló bérmegállapodás kidolgozásáról egyeztettek a munkaadók és a munkavállalók képviselői

Több évre szóló bérmegállapodás kidolgozásáról egyeztettek a munkaadók és a munkavállalók képviselői

Több évre szóló bérmegállapodás kidolgozásáról, a garantált bérminimum lehetséges átalakításáról egyeztettek csütörtökön a munkaadók és a munkavállalók képviselői, a kétoldalú tárgyalást követően a felek közül ketten nyilatkoztak az MTI-nek.

Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára elmondta, hogy a megbeszélésen a VOSZ mellett képviseltette magát a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) és az Általános Fogyasztási Szövetkezetek és Kereskedelmi Társaságok Országos Szövetsége (ÁFEOSZ-COOP), valamint a Liga Szakszervezetek, a Munkástanácsok Országos Szövetsége és a Magyar Szakszervezeti Szövetség is. Így a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórum (VKF) teljes munkaadói és munkavállalói oldala jelen volt.

Az egyeztetésen áttekintették a gazdaság és a munkaerőpiac helyzetét, valamint arról is tárgyaltak, hogyan alakul a jövőben minimálbér és a garantált bérminimum emelése, és érintették az európai uniós minimálbér bevezetésének kérdését is.

Perlusz László úgy vélte, a felek nyitottak voltak arra, hogy az országos egységes minimálbér megtartása mellett a jövőben a garantált bérminimumot ágazati bértarifa rendszer váltsa fel. Ezt számításai szerint fokozatosan, három év alatt lehetne megvalósítani. Azonban jelezte, hogy ez a hároméves bérmegállapodás "nem a kizárólagos jó megoldás".

Azt ugyanakkor kiemelte, hogy a megoldás kialakításában a munkaadói és a munkavállalói oldal mellett a kormányra is szükség lesz.

Felidézte a 2017-2022 közötti hatéves bérmegállapodást, amelynek köszönhetően a bérek - termelékenységet meghaladó mértékű - emelésével nyertek a munkavállalók, de az állam is nyert, mert az szja-ból és áfa-ból több bevétel folyt be, mint amennyit engedtek a szocho mérséklésével.

Perlusz László elmondta, hogy a mostani helyzetre alkalmazható több évre szóló bérmegállapodás kidolgozásánál egy, a korábbi hatéves bérmegállapodáshoz hasonló logika mentén szeretnének tárgyalni a kormánnyal, amelynek támogatására nagyban számítanak például az adó- és a járulékrendszer enyhítésével.

Mészáros Melinda, a Liga elnöke megerősítette, hogy az európai uniós minimálbér vetítési alapjának a Központi Statisztikai Hivatal által havonta publikált - prémium, jutalom, egyszeri juttatás nélkül számított - havi bruttó átlagkeresetet fogadták el.

A szakszervezeti vezető szerint célként tűzték ki, hogy a mindenkori minimálbér a következő egy-két évben érje el ennek az 50 százalékát.

A béremelési modell átalakításáról a döntés még nem született meg, így még kérdéses, hogy továbbra is lesz-e minimálbér és garantált bérminimum, vagy az országos egységes minimálbér mellett a garantált bérminimum szerepét átveszik az ágazati tarifa-megállapodások - mondta. Fontos tisztázni, az egyeztetések nem a szakmunkás minimálbér megszüntetéséről, hanem annak lehetséges átalakításáról szólnak - tette hozzá a szakszervezeti vezető.

Az ágazati tarifa-megállapodások kialakításához azonban számos jogszabály, egyebek mellett az ágazati párbeszédbizottságok működéséről szóló törvény több pontjának átalakítása is szükséges - jegyezte meg.

Mészáros Melinda és Perlusz László is egyetértett abban, hogy a béremelés mértékét, konkrét számokat csak a béremelési modell kialakítását követően tudnak mondani.

A bértárgyalás a VKF-en már a kormány képviselőjével kiegészülve szeptember 18-án folytatódik.

Címkék: bérmegállapodás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket