Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2017. Január 13. 11:04, péntek | Belföld
Forrás: mti

Salgótarjánban már tisztább a levegő, de sok helyen még egészségtelen

Salgótarjánban már tisztább a levegő, de sok helyen még egészségtelen

Tisztább lett a levegő Salgótarjánban, ezért megszüntetik a szmogriadó csütörtökön elrendelt riasztási fokozatát, a tájékoztatási fokozatot viszont fenntartják - közölte a városháza pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint a szmogriadó riasztási fokozatát azért kellett elrendelni, mert a légszennyező szálló por átlagkoncentrációja kedden köbméterenként 103,3, szerdán 111,6 mikrogramm volt, vagyis meghaladta a riasztási küszöbértéket.

A szennyezés csökkent, csütörtökön már 90,7 mikrogramm/köbméteres értéket mértek, ez viszont indokolja a szmogriadó tájékoztatási fokozatának fenntartását. (Ennek küszöbértéke 75 mikrogramm.)

Fekete Zsolt polgármester arra kéri a lakosságot, hogy mérsékeljék a szabadban történő tartózkodást, a szilárd- és olajtüzelésű berendezések, valamint az egyéni gépjárművek használatát.

A szálló por köhögést és nehézlégzést vált ki, majd a tüdőben felszívódva gyulladásos folyamatot indíthat el. Veszélyeztetettek a légúti és keringési betegségben szenvedők, a csecsemők, gyerekek és időskorúak.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a délnyugati, majd az északnyugati szél megerősödésével a levegőminőség jelentős javulása várható Salgótarjánban.

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az Országos Közegészségügyi Központ (OKK) a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.

Az OKK honlapján olvasható adatok szerint pénteken veszélyes a levegő minősége Sajószentpéteren. Egészségtelennek minősítették a levegőt Kazincbarcikán, Miskolcon, Egerben, Esztergomban és Salgótarjánban. A kifogásolt kategóriába sorolták a levegőt a következő tizenegy településen: Budapest, Debrecen, Dorog, Hernádszurdok, Nyíregyháza, Oszlár, Szentgotthárd, Szolnok, Szombathely, Tatabánya,Vác.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket