Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2014. November 13. 06:00, csütörtök | Belföld
Forrás: onlinejogsebesz.hu

Próbaidő alatt terhesen elbocsáthat a cég?

Próbaidő alatt terhesen elbocsáthat a cég?

Próbaidő alatt terhesen elbocsáthat a cég? Erre a kérdésre keresi a választ az onlinejogsebesz.hu szakembereinél egy olvasó. Ne feledje, joga van kérdezni!

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!
3 hete dolgozom a munkahelyemen próbaidőm 3 hónap. Terhes lettem. Elküldhetnek? Az orvosom táppénzre vesz akkor is elküldhetnek? Ha mégsem küldenek el, akkor jár a gyed? 190 napom van meg az utóbbi 2 évben 2 munkahelyről összeadva.

Köszönöm válaszát!

Üdv.
2014. 07. 01.


Válasz:
Tisztelt Kérdező!
A hatályos Munka törvénykönyve alapján próbaidő alatt bármelyi fél azonnali hatállyal megszüntetheti a munkaviszonyt. Ezért a felmondási védelem, sajnos a próbaidőre nem vonatkozik.
Azonban a próbaidő lejártát követően felmondási védelem alatt áll a terhes kismama, illetve a gyermek gondozása céljából fizetés nélküli szabadságon lévő szülő.
Gyedre a biztosított szülő jogosult,m aki a szülést megelőző két éven belül legalább 365 napon át biztosított volt,

A jogosultsághoz szükséges előzetes 365 napi biztosítási időbe beleszámít:
•a biztosítás megszűnését követő baleseti táppénz,
•a közép – vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán, 1 évnél hosszabb ideig folytatott tanulmányok idejéből 180 nap,

A GYED legkorábban a terhességi-gyermekágyi segély, illetve a szülési szabadság lejártát követő naptól vehető igénybe, és legfeljebb a gyermek 2. életévének betöltéséig jár.
Megállapítható a GYED akkor is, ha a jogosult álláskeresési járadékban, segélyben, vállalkozói, illetve munkanélküli járadékban , álláskeresést ösztönző juttatásban részesül.
A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket