Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2018. Május 08. 10:13, kedd | Belföld
Forrás: mti - fotó: pixabay

Két megyében tűzgyújtási tilalmat rendeltek el

Két megyében tűzgyújtási tilalmat rendeltek el

Tűzgyújtási tilalom lépett érvénybe kedden Bács-Kiskun és Csongrád megyében, mert az átlagosnál melegebb időjárás miatt már májusban megkezdődött a nyári erdőtűzszezon

- közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-vel. A közleményben azt írták, a tűzgyújtási tilalom idején tilos a tűzgyújtás a kijelölt tűzrakóhelyeken, valamint az erdők és fásítások határától számított kétszáz méteres körzetben lévő külterületi ingatlanokon. Az erdőben túrázók viszont az erdőtörvény alapján fokozott óvatossággal használhatnak gázégőfejet és zárt tűzterű sütő-, főző-, melegítőeszközt.

Hozzátették, a tilalom idején a két megyében lehetőleg a nem érintett belterületi ingatlanokon se rakjanak tábortüzet, mert a felszálló izzó parazsat a szél több száz méterre repítheti, hamuvá változtatva a környékbeli erdőket.

A Nébih arra kéri a lakosságot, hogy inkább elektromos grillsütőket használjanak, vagy ha szükséges, akkor minél kisebb tüzet gyújtsanak a kertjükben.

Kitértek arra is, hogy a dohányzók minden esetben használják a hamutartót, mert az eldobott cigarettacsikk percek alatt képes meggyújtani a kiszáradt aljnövényzetet.

Hangsúlyozták, hogy a magyarországi erdőtüzek 99 százaléka emberi mulasztás következménye, emellett a tűz sokszor a szomszédos területekről terjed át az erdőre, így mindenhol fontos az elővigyázatosság.

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról, valamint a hasznos tudnivalókról a Nébih Firelife erdőtűz-megelőzési programjának honlapján, a www.erdotuz.hu oldalon lehet tájékozódni.

Címkék: tűz, tűzgyújtás, tilalom

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket