Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2016. Április 15. 07:39, péntek | Belföld
Forrás: mti

Három napig Gyula lesz az ország pálinka fővárosa

Három napig Gyula lesz az ország pálinka fővárosa

Három napig Gyula lesz az ország \"pálinka fővárosa\": péntektől vasárnapig rendezik meg a 17. Gyulai Pálinkafesztivált,

amelynek idejére Bagdy Gábor főpolgármester-helyettestől hivatalosan is megkapja a főváros kulcsát a viharsarki fürdőváros.
Az idén újjászervezett fesztiválon az ország mintegy 20 pálinkagyártójának több száz termékével ismerkedhetnek meg a látogatók, a különlegességek között megkóstolhatják például a sárgarépapárlatot is - tájékoztatta Varga-Bora Tímea főszervező az MTI-t.

A gyulai várkertben tartott rendezvényen vasárnap megválasztják a Magyar Pálinka Szépét is, szombat délután pedig kihirdetik a Magánfőzők és Bérfőzetők Országos Párlatverseny eredményeit, amelyre 332 minta érkezett. Ugyanekkor kiderül az is, melyik Békés megyei kereskedelmi főzde mely párlata lesz egy éven keresztül a megye pálinkája. Idén kereskedelmi főzdék csak ebben az egy kategóriában indulhattak a megmérettetésen.

A bírálók 19 aranyérmet, 56 ezüstérmet és 105 bronzérmet ítéltek oda. A díjakat a verseny védnöke, V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár adja át - mondta el Varga-Bora Tímea.

A szakmai programok sorában szerepel pénteken egy a pálinka jövőjéről szóló konferencia, amelyen Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára mond köszöntőt. A tanácskozáson szó lesz egyebek mellett az adózásról, a jövedéki törvények változásáról, a pálinka pozícionálásáról és a hungarikumokról.

A fesztiválon pénteken Majka és Curtis, az Ismerős Arcok és a hazai pályán játszó Magna Cum Laude együttes lép fel. Szombaton Kis Grófo, Nótár Mary, a Kiscsillag és a Bikini; vasárnap Tolvai Reni, Oláh Gergő, Bódi Guszti és Margó, valamint az Irigy Hónaljmirigy ad koncertet.

A belépődíjas rendezvényre a szervezők 15-20 ezer látogatót várnak.

Címkék: fesztivál, gyula, pálinka

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket