Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2014. Augusztus 22. 14:05, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu

Devizahitelek - Elutasította a bíróság az első banki keresetet

Devizahitelek - Elutasította a bíróság az első banki keresetet

Elutasította az első devizahiteles banki keresetet a Fővárosi Törvényszék a Kéthely és Vidéke Takarékszövetkezet kontra magyar állam perben pénteken kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítéletében.

Ismert, az eljárás felfüggesztését kérte a felperes Kéthely és Vidéke Takarékszövetkezet az első bankok által indított devizahiteles-perben pénteken a Fővárosi Törvényszéken, és azt indítványozta, forduljanak az Alkotmánybírósághoz (Ab).

A törvény szerint tisztességtelenek voltak a hitelszerződések egyoldalú módosítását – például kamat-, költség- vagy díjemelést – megengedő szerződéses kikötések. Ám ezt a vélelmet a mintegy 400 magyarországi pénzintézet megkísérelheti bíróság előtt megdönteni.

A Kéthely és Vidéke Takarékszövetkezet a perben elsődlegesen azt indítványozta, hogy a bíróság függessze fel az eljárást és forduljon az Ab-hoz, ugyanis álláspontja szerint a per alapjául szolgáló törvény számos ponton alkotmányellenes, ellentétes többek között a jogállamiság és a tisztességes eljárás elvével. A bíróság egyelőre érdemben nem reagált erre az indítványra.

Elutasított keresetlevelek

A Fővárosi Törvényszék Gazdasági Kollégiumához csütörtökig 18 bank és 20 egyéb pénzügyi intézmény nyújtott be keresetlevelet a devizahitelesekkel kapcsolatos törvényi vélelem megdöntése érdekében a magyar állam ellen, a bíróság eddig 20 keresetlevelet formai okokból elutasított – közölte a törvényszék csütörtökön az MTI-vel.

Felfüggesztett ügyek

Az első, júliusi adósmentő jogszabály alapján több mint 11 ezer devizapert függesztettek fel a bíróságok: az eljárások részben vagy egészben az árfolyamrés, az egyoldalú kamatemelés jogszerűségéről szóltak – tudta meg a Magyar Nemzet az Országos Bírósági Hivataltól (OBH). Az ügyfeleket a bíróságok már értesítették. A perek azt követően folytatódhatnak, hogy az Országgyűlés megalkotja a bank és az adós közötti elszámolás módját rendező második devizatörvényt.

Címkék: Devizahitelek

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket