Városlista
2024. június 26, szerda - János

Hírek

2013. Szeptember 26. 15:42, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Csaknem húsz család ingatlanát árverezhetik el Szegeden és Makón

Csaknem húsz család ingatlanát árverezhetik el Szegeden és Makón

Mintegy 100 millió forintot köteles megfizetni csaknem húsz szegedi és makói család a Raiffeisen Banknak egy keretbiztosítéki jelzálog érvényesítése kapcsán – mondta ki jogerős ítéletében csütörtökön a Szegedi Ítélőtábla.

A családok egy projektcégtől vették lakásaikat és annak ki is fizették a vételárat. A cég korábban mintegy 400 millió forint hitelt vett fel a banktól, viszont a befolyt összegnek csak egy részét továbbította a törlesztésre.
A Mányoki Zsolt vezette bírói tanács indoklása szerint a hitelszerződések alapján a vevők csak a banknak fizethettek volna, ezzel csökkentve a hiteltartozást, ezért gondatlanság volt részükről, hogy az építőnek adták át a vételárat. A vevők így dologi adóssá váltak és kötelesek tűrni, hogy a pénzintézet ingatlanukból elégítse ki követelését. Ez a követélés 105 millió forint.
Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a bank elárverezheti a családok lakóingatlanát. Közben többen kifizették már a banknak a lakások utáni vételárat, és vannak, akik peren kívül próbálnak megegyezni a pénzintézettel.
Az ügyben több pertársaság alakult. Tavaly decemberben egy másik társaság ügyében hozott hasonló ítéletet elsőfokon a Szegedi Törvényszék. Abban mintegy harminc vevő érintett. Az elsőfokú ítéletek ellen a vevők fellebbeztek, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára. A másik társaság ügyét januárban tárgyalja a táblabíróság.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 26. 09:33, szerda | Belföld

Zajlik az aratás, figyeljünk az utakon

Országszerte zajlik az aratás, emiatt nagyobb számban vesznek részt a forgalomban mezőgazdasági munkagépek, ami fokozott figyelmet követel minden járművezetőtől - hívta fel a figyelmet közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.

2024. Június 26. 07:43, szerda | Belföld

Orbán Viktor: Közép-Európa legsikeresebb légikikötőjévé fejlesztjük a Liszt Ferenc Repülőteret

Párizsban megbeszélést folytatott Orbán Viktor miniszterelnök és Nicolas Notebaert, a Vinci Concessions vezérigazgatója - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke kedden.

2024. Június 26. 07:43, szerda | Belföld

Mándoki Soulmates koncert -Budapest

Örömmel jelentjük be, hogy Szent István ünnepe alkalmából Budapest szívében, a Bazilika előtti téren idén, augusztus 18-án 19:00 órától újra életre kel a többszörös platina- és aranylemezes Mandoki Soulmates muzsika.

2024. Június 25. 06:00, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: a paksi bővítés teljes és általános mentességet kapott a szankciós intézkedések alól

Sikerült megvédeni a magyar nemzeti érdekeket az Európai Unió újabb orosz szankciós csomagjával szemben is, a paksi bővítés teljes körű és általános mentességet kapott a büntetőintézkedések alól, így a beruházás felgyorsítható