Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2013. Július 15. 07:53, hétfő | Belföld
Forrás: MNO

Az ember, aki hallja a szavaidat, mielőtt megszólalnál

Az ember, aki hallja a szavaidat, mielőtt megszólalnál

A Londoni Városi Egyetem kutatói dr. Elliot Freeman vezetésével elsőként dokumentáltak olyan esetet, amikor valaki hamarabb hallott másokat beszélni, mint hogy azok szája megmozdult volna – áll a New Scientist című szakfolyóirat hasábjain.

A kutatócsoport a P. H.-ként említett nyugdíjas pilótát tanulmányozta, aki először tévénézés közben tapasztalta a jelenséget. A férfi eleinte rossz szinkronra gyanakodott, de később ugyanez megismétlődött emberekkel való beszélgetés során. Egyszerűen hamarabb hallotta, mit mondanak, mint hogy kinyitották volna a szájukat.

Egyszerű számítógépes feladatok megerősítették a csaknem negyed másodperces vizuális késést. A kutatócsoport több „normális” résztvevőt is megvizsgált, és meglepetten tapasztalt hasonló, bár kevésbé hangsúlyos aszinkronitást a látás és a hallás között. Következtetésük szerint P. J. érzékelési aszinkronitása nem kivétel, hanem akár általános szabály is lehet.

A látás és a hallás összehangolása rengeteg összetett készség alapját képezi, például a szájról olvasásét vagy az új nyelvek elsajátításáét. Olykor az ember túlélése múlik rajta. Az előadóművészek, a sportolók, a pilóták és a sebészek csakis tökéletes koordinált érzékeléssel végezhetik a munkájukat.

Jelen kutatás új stratégiák és eszközök kifejlesztéséhez vezet az emberi érzékelés fejlesztésére. „Vizsgálatunk izgalmas következtetése, hogy a több érzékszervet érintő érzékelés nem éri el az optimális szintet némely egészséges egyén esetében, és elméletben javítható. Az egyik érzékszerv késleltetésével egyszerűen érhetünk el azonnali előnyöket, például elősegíthetjük a hallássérültek és a kezdő nyelvtanulók beszédértését” – nyilatkozta dr. Freeman.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket