Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2013. November 23. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Agyrázkódás: a tünetek elmúltával is érezteti hatását

Agyrázkódás: a tünetek elmúltával is érezteti hatását

Az agyrázkódás okozta agyi rendellenességek tovább éreztetik hatásukat, mint a látható, érezhető tünetek. Az új tanulmány keretében 50 agyrázkódáson átesett résztvevő diffúziós tenzor agyi képalkotó vizsgálatát végezték el, majd hasonlították össze az eredményeket a kontrollcsoport tagjaival - írja a Fox News.

A résztvevőket emellett a memóriát és a gondolkodási képességet mérő tesztek alá vetették, valamint megnézték szorongásra és depresszióra való hajlamukat is. A kezdeti vizsgálatok (két héttel az agyrázkódást követően) azt mutatták, hogy az agyrázkódáson átesettek gyakori fejfájásról, szédülésről számoltak be és produkáltak depressziós és/vagy szorongásos tüneteket.

Az agyi képalkotó vizsgálatok pedig azt mutatták, hogy a páciensek szürkeállományában tovább voltak jelen különböző rendellenességek, mint ameddig a tünetek jelentkeztek.

Négy hónappal az agyrázkódást követően már 27 százalékkal csökkentek a fizikális tünetek, mindazonáltal a képalkotó vizsgálat továbbra is kimutatta a szürkeállományban felfedezett agyi rendellenességeket.

Az eredmények arra engednek következtetni, hogy a felépülés tovább tart még azt követően is, hogy a fizikai tünetek már nem jelentkeznek. Ezért alaposan át kell gondolni mindenféle fizikai tevékenység, sport végzését, ami megerőltető lehet agyrázkódást követően.

Címkék: Tudomány-kutatás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket