Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2020. December 19. 09:00, szombat | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

A következő két évben a gazdaság növekedése meghaladhatja a 4 százalékot

A következő két évben a gazdaság növekedése meghaladhatja a 4 százalékot

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. legújabb elemzése szerint a járvány második hullámának vártnál jelentősebb hatása miatt 6,1 százalékos gazdasági visszaesés következhet be az idén,

meghaladva a szeptemberben prognosztizált kicsit több mint 5 százalékot. Jövőre azonban 4,2 százalékkal, azt követően pedig 4,5 százalékkal bővülhet a GDP a gazdaságkutató szerint.

Az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében a Századvég jelezte: a következő évek prognózisai a szokásosnál nagyobb kockázatot rejtenek, nem ismert még ugyanis a kilábalás folyamata és a tartós károk volumene sem.

A Századvég felhívta a figyelmet arra, hogy a második negyedév jelentős sokkhatása után a harmadik negyedév végére egyes ágazatok teljesítménye már elérte vagy akár meg is haladta a vírus megjelenése előtti szintet, de több ágazat (például turizmus, szállítás) teljesítménye még érdemben elmaradt a korábbitól.

A háztartások fogyasztása a Századvég becslése szerint 3 százaléknál kisebb mértékben esik vissza az idén. A jelentősebb fogyasztás-visszaesést megakadályozta a munkaerőpiac stabilitása - mutatott rá az intézet, utalva arra, hogy a korábbi munkaerőhiány eredményeként a munkanélküliségi ráta becslésük szerint csak 4,2 százalékig emelkedett.

A beruházások az idén több mint tizedével eshettek vissza, amiben nagy szerepe volt a vírus okozta bizonytalan gazdasági környezetnek, illetve az állami, önkormányzati és vállalkozási beruházások halasztásának, valamint az uniós források ciklikusságának is - közölte az intézet. A következő két évben már növekedésre számítanak e tekintetben is; ezen a téren - jelezték - meghatározó lesz az uniós források felhasználásának sebessége.

Az export az európai gazdaságok tavaszi leállása miatt jelentős visszaesést szenvedett el, ezt követően azonban fordulat következett be, így a kutatóintézet számításai szerint a kivitel megközelítette idén a korábbi évek szintjét. Az import mérsékelt visszaesésével számolnak, figyelembe véve az egészségügyi eszközök behozatalát is.

Éves szinten a Századvég a jegybanki cél fölötti, de a célsávon belüli 3,3 százalékos pénzromlásra számít. Ezen belül azonban az átlagosnál jelentősebben nő az élelmiszerek ára, ami a háztartások inflációs érzetét felfelé tolja.

A költségvetési hiány az idén magasan, a GDP 8 százaléka fölött alakulhat a romló makrogazdasági környezet, illetve a növekvő kormányzati kiadások miatt - hívta fel a figyelmet a Századvég. A gazdaságkutató szerint nagy hangsúlyt kell fektetni a korábbi évek szigorú költségvetési politikájához való visszatérésre, az államadósság határozott csökkentésére.

Az intézet várakozásai szerint a költségvetési deficit a jövő évben még magasan, 6,7 százalékon alakulhat, majd 2022-re 3,5 százalékra csökkenhet.

A GDP-arányos államadósság a tavalyi 65,4 százalékos szintről idén 81,0 százalékig emelkedhet, majd ez 2022-re 73,7 százalékra mérséklődhet - jelezte a Századvég.

Címkék: gazdaság, növekedés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket