Városlista
2024. június 18, kedd - Levente

Hírek

2024. Június 14. 07:36, péntek | Belföld
Forrás: MTI

A főpolgármester-választás megismétlését kezdeményezi Karácsony Gergely

A főpolgármester-választás megismétlését kezdeményezi Karácsony Gergely

A főpolgármester-választás megismétlését kezdeményezi a főváros egész területén Karácsony Gergely.

A posztért a Párbeszéd-Zöldek-DK-MSZP színeiben újrainduló városvezető ezt a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) épülete előtt megtartott csütörtöki sajtótájékoztatóján jelentette be, azt követően, hogy Vitézy Dávid (LMP-Zöldek, Vitézy Dáviddal Budapestért) főpolgármester-jelölt kezdeményezése nyomán az NVB előző nap elrendelte az érvénytelen szavazatok újraszámlálását.

Karácsony Gergely kijelentette: annyi jogbizonytalanság van az újraszámlálási folyamatban, hogy azok csak egy új választással orvosolhatók.

Az egész újraszámlásási folyamatban semmilyen, a jogállamisági elveket biztosító garancia nem valósult meg, "az NVB statáriálisan meghozott döntése miatt" - fogalmazott.

Közölte, akkor sem fogadja el az NVB döntését, ha az újraszámlálás nyomán újra őt hozzák ki győztesnek, vagyis bármi lesz az eredmény, új választást kezdeményez.

Azt mondta: minden perc egyre kevesebb reménnyel kecsegtet arra vonatkozóan, hogy a főpolgármester-választás eredménye megnyugtató lesz a budapestiek számára.

Egyrészt világossá vált, hogy "a Fidesz a választópolgárok megtévesztésére alapozta a stratégiáját" - érvelt, jelezve, az európai választási megfigyelők missziója is felhívta a figyelmet arra, hogy az utolsó pillanatban visszaléptetni egy jelöltet a választópolgárok megtévesztésére szolgáló stratégia.

Karácsony Gergely hangsúlyozta, ez óriási kihívás volt a választási szerveknek is, az 1400 szavazókörben dolgozó szavazatszámlálóknak.

Emellett szerinte "azok az úgynevezett bizonyítékok", amelyek nyomán az NVB döntött, sem a korábbi joggyakorlat, sem a jogszabályok alapján nem indokolják az újraszámlálást.

Úgy fogalmazott: a "bizonyítékok" valójában a fideszes szavazóköri delegáltak egyennyilatkozatai, amelyben azt állították, úgy emlékeznek, hogy valami nem volt rendben. Olyan embereké, akik hétfő hajnalban az aláírásukkal vállalták, hogy ezek a szavazatok érvénytelenek.

A főpolgármester szerint további kételyeket vet fel, hogy az NVB nem a lezárt plombával ellátott urnákat rendelte be a Nemzeti Választási Irodába (NVI), hanem arra utasította a helyi választási irodákat: bontsák fel az urnákat és az érvénytelen szavazatokat juttassák el az NVI-hez.

"Nehéz emögött nem politikai szándékot feltételezni" - jegyezte meg.

Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy nem tették kötelezővé a pártok delegáltjainak jelenlétét a plombák felnyitásakor, illetve nem látták el úgynevezett kötegeléssel a szavazatokat - mondta Karácsony Gergely.

"Ki tudja, mire eljutnak az NVI-hez, ki húz be Vitézy Dávid neve mellé egy X-et?" - tette fel a kérdést, hozzáfűzve, nagyon könnyű így egy tollvonással az érvénytelen Vitézy-szavazatból érvényes Vitézy-szavazatot csinálni.

Vagyis nem lehetünk biztosak abban, hogy az újraszámlálás során nem történik-e olyasmi, ami érdemben befolyásolja a végeredményt - összegezte.

Karácsony Gergely azt mondta: nem tudható az sem, hogy akik "mind a két fideszes jelöltre" szavaztak, egy tudatos érvénytelen szavazatot akartak leadni, vagy érvényes szavazatként kell ezeket számon tartani. Az sem tudható, hogy a Fővárosi Választási Iroda ezzel kapcsolatos útmutatása eljutott-e mindenhova - sorolta.

Kijelentette: erre a helyzetre az egyetlen megnyugtató válasz a budapestiek és minden demokrata számára az, ha Budapest teljes területén a lehető legrövidebb időn belül megismétlik a főpolgármester-választást.

Ha új választás lesz, akkor a budapestiek és a szavazatszámlálók egy teljesen egyértelmű jogi helyzettel fognak szembesülni - tette hozzá.

Hangsúlyozta, a várost vezetni csak bizalmi alapon lehet, ez a bizalom pedig most "a Fidesz manipulációs stratégiája és az NVB rossz döntései miatt" elveszni látszik, csak egy megismételt főpolgármester-választással lehet helyreállítani.

Ezért péntek este 6 órára az NVB épülete elé várja mindazokat, akik egyetértenek a bizalom helyreállításának szükségességével.

"Tegyünk hitet a szabad választások és a szabad Budapest mellett!" - hangoztatta Karácsony Gergely.

Kérdésekre válaszolva azt mondta: mindenképpen megtámadja az NVB döntését a Kúrián. Hozzátette, ott van még az Alkotmánybíróság is, bár pontosan tudja, hogy ezek a szervezetek "milyen politikai befolyás alatt állnak".

Ha a Kúria úgy dönt, akkor a megismételt választás a főpolgármester szerint még júniusban megtartható.

A vasárnapi választáson a jelöltek közül Grundtner András (Mi Hazánk Mozgalom) 38 942 szavazatot kapott, Vitézy Dávid 371 142-t, Karácsony Gergely 371 466-ot. Ez alapján a Fővárosi Választási Bizottság - nem jogerősen - megállapította, hogy Karácsony Gergelyt választották főpolgármesterré.

A határozat ellen - jogszabálysértésre való hivatkozással - három napon belül lehetett fellebbezni.

Az NVB szerdán Vitézy Dávid kezdeményezése elrendelte a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámlálását. Arra hivatkozott, a bizonyítékok alapján alappal merülhet fel, hogy nagy számban vannak olyan érvénytelennek nyilvánított szavazatok, amelyeket érvényesnek kell tekinteni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 18. 12:04, kedd | Belföld

MÁV-Start: indul az Intercity Splitbe

Kedden este indul Budapestről Splitbe az idei első Adria InterCity. Augusztus második feléig szinte mindegyik Adria InterCitynek magas a kihasználtsága.

2024. Június 18. 12:01, kedd | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: területvédelmi tartalékosokat toborzunk!

Szükség van a bátrakra, minél több olyan honfitársunkra, aki megvédi Magyarországot és akivel erősebb a társadalmunk.

2024. Június 18. 08:23, kedd | Belföld

Orbán Viktor Mark Ruttével tárgyalt

2024. Június 17. 08:35, hétfő | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: díszőrség lesz a budai Várban

Új tradíció kezdődik a budai Várban, mostantól a hét területvédelmi tartalékos ezred kéthetes váltásban a Honvédelmi Minisztérium főépülete előtt teljesít díszőrséget