Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2012. Augusztus 29. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: MTI

A földi élővilág össztömege egyharmaddal kisebb, mint feltételezték

A földi élővilág össztömege egyharmaddal kisebb, mint feltételezték

Az élővilág össztömege egyharmaddal kisebb a Földön, mint eddig feltételezték - derítették ki német kutatók, akik vizsgálataik eredményeit az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia folyóiratában, a PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences) online kiadásában tették közzé.

A korábbi számítások szerint az élő szervezetek körülbelül 1 billió tonna szenet tartalmaznak, ennek 30 százalékát a tengerfenéken élő egysejtűek "birtokolják", 55 százalékát pedig a szárazföldi növények - olvasható a LiveScience tudományos hírportálon (http://www.livescience.com/22716-earth-biomass-microbes-less.html).
A legújabb kutatások fényében azonban úgy tűnik, hogy az óceánok mélyén rejtőző élőlények tömegére vonatkozó becslések tévesek voltak, mivel az alapjukként szolgáló mintákat a tápanyagokban gazdag, partközeli térségekben vették, holott a világ óceánjainak fele igen szegény tápanyagokban, vagyis sokkal kevesebb élőlény létfeltételeit biztosítják.
Jens Kallmeyer, a Potsdami Egyetem geomikrobiológusa kollégáival hat éven át gyűjtötte az üledékmintákat az óceánfenékről távol a partoktól. Elemzéseik kimutatták, hogy a partközeli üledékben egymilliószor több a sejt, mint a nyílt vizeken, amelyeket alacsony tápanyagtartalmuk miatt óceáni "sivatagokként" tartanak számon.
"Meglepett, hogy mekkora a különbség a mikrobiális életformák számában" - jegyezte meg Jens Kallmeyer.
A német kutatók számításai szerint az óceánok fenekén élő mikroorganizmusok körülbelül 4 milliárd tonna szenet tartalmaznak a korábban feltételezett 300 milliárd helyett. Ennek következtében a földi biomassza tömege egyharmaddal kisebb, mint feltételezték.

Címkék: Tudomány-kutatás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket