Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2011. November 28. 07:29, hétfő | Belföld
Forrás: mno.hu

A döntés brutális összeget vehet ki a zsebünkből

A döntés brutális összeget vehet ki a zsebünkből

Óriási költségekkel járna a magyar fogyasztók számára, ha hazánk a Németország által követett energetikai útra lépne, ami az atomerőművek kivezetését jelenti az energiamixből.

Fogalmazott az MNO-nak Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára. Egyes környezetvédelmi szervezetek által sürgetett paksi kapacitásbezárás éghajlatvédelmi céljainkat is veszélybe sodorná.

„Mivel a paksi vizsgálat a legmagasabb szintű objektív eredményre vezetett, a kormánynak nincs oka a nemzeti energiastratégiába foglalt, az atomenergia felhasználására vonatkozó álláspont megváltoztatására” – erről beszélt Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter, aki ezzel gyakorlatilag pontot tett arra a javaslatra, amit többek között a Greenpeace szorgalmazott az atomenergiáról. Szerintük fölösleges a nukleáris fejlesztést erőltetni, annak ellenére is, hogy a megújulók előtérbe helyezése a következő két évtizedben magasabb energia-előállítási költségekkel számol. A zöldszervezet úgy látja, az ezt követő húsz évben jóval kevesebbe kerülne, mint a hivatalos stratégiák megvalósítása.

Egyedüli üdvözítő megoldások nincsenek az energiagazdaságon belül, amennyiben biztonságban akarjuk tudni az ország villamosenergia-ellátását, akkor egy egészséges primer energiaforrás-mixet kell összeállítanunk – mondta lapunknak Bencsik. Ebből a szempontból megkerülhetetlen az atomenergia békés célú használata, nemcsak ellátásbiztonsági, hanem megfizethetőségi és éghajlatvédelmi szempontok alapján is – tette hozzá.

Emellett szükséges a hazai szénre és lignitre épülő villamos energia termelésének részesedése jelenlegi szinten való megőrzése – jelentette ki az államtitkár. Úgy látja, ha stratégiai tartalékként kezeljük ezt az ásványvagyont, akkor nem szabad még egy átmeneti időszakra sem veszni hagyni azt a szakmai kultúrát, amely képes ennek a készletnek az energetikai hasznosítására.

Hová fejlődik Németország?

Bencsik szerint ezen túlmenően oly mértékben fog emelkedni a hazai villamosenergia-igény, hogy a megújuló energiák részesedésének, és abszolút beépített névleges teljesítményének radikálisan meg kell növekednie, ha nem akarunk a földgázfüggőség csapdájában vergődni. Ha megnézzük Németországot, milyen stratégiát választ az atomerőművek részleges kivezetését követően, akkor azt látjuk, hogy középtávon földgázalapú villamosenergia-termelésre fog átállni, és csak kisebb arányban fogja megújuló energiákból pótolni a kieső részeket – fogalmazott a politikus. „Nem véletlen, hogy Németország már a második célvezetéket építi az Északi Áramlat nyomvonalán.”

Ezen vezetékek egyenként évente 25 milliárd köbméter földgáz szállítására képesek, míg hazánk földgázigénye évente 12 milliárd köbméter körül van – mutatott rá a NFM államtitkára. A politikus szerint az Urálon túlról egyre nehezebben és körülményesebben fog gáz érkezni Európába, hiszen Kína nagy vevőként megjelent.

Ha az Urál nyugati oldaláról érkező földgáz csak Németország igényeinek a kielégítésére szolgál, és csak maradékelv alapján jut nyersanyag, akkor Magyarország semmiképpen sem engedheti meg magának, hogy ebbe a csapdahelyzetbe belelavírozza magát – hangsúlyozta Bencsik. Szükség van a megújuló energiákra, de szükség van a biztonságosan és hozzáférhetően működtethető paksi atomerőmű kapacitására is – tette hozzá.

Brutális drágulás

Környezetvédelmi szempontból, ha Paksot ki kéne váltani földgázalapú villamosenergia-termelővel, akkor hatmillió tonnával növekedne a szén-dioxid-kibocsátás Magyarországon. Ez az éves kibocsátásunk 12 százaléka, ami önmagában veszélyeztetné éghajlatvédelmi kötelezettségeink teljesítését – mutatott rá Bencsik.

Abban az esetben, ha földgázalapú erőművekkel kiváltanánk Paksot, akkor 5-6 forinttal nőne a villamos energia kilowattóránkénti ára – hívta fel a figyelmet az államtitkár. „Ha fotovoltaikus vagy szélenergiával, akkor 16-17 forinttal drágulna az áram, míg jelenleg egy kilowattóra összege 17 forint.”

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket